
 

 
 
 

LOC Questions Memorandum  

To: Solicited Vendors for Letter of Configuration (LOC) Number 43026, dated November 
8, 2016 for the Mississippi Department of Education (MDE) 

From : Craig P. Orgeron, Ph.D. 

Date: November 22, 2016 

Subject:  Responses to Questions Submitted 

Contact Name: Chris Grimmer 

Contact Phone Number:  601-432-8208 

Contact E-mail Address:  chris.grimmer@its.ms.gov 

The following questions were submitted to ITS and are being presented as they were submitted, 
except to remove any reference to a specific vendor.  This information should assist you in 
formulating your response. 
 
Question 1:  Will the consultant work on federal or state holidays including summer vacation 

OR he will be completely free to utilize that time for some other work? 
 
Response: Refer to Item 8.16 of the LOC. Some schoo ls are not out for every state 

holiday. 
 
Question 2:  If he has to work on federal or state holidays including summer vacation then will 

there be extra compensation on hourly basis other than the fix annually rate? 
 
Response: Refer to Items 7.2.4 and 7.2.5 of the LOC . 
 
Question 3:  Will the consultant work on weekends like Saturday and Sunday? 
 
Response: Refer to Items 8.11 and 8.12 of the LOC. 
 
Question 4:  If he has to work on weekends then will there be extra compensation on hourly 

basis? 
 
Response: Refer to Item 7.2.6 of the LOC. 
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Question 5:  If any consultant sick for few days, do the contractor company will comply with any 
replacement? 

 
Response: Refer to Items 7.2.4 and 7.2.5 of the LOC , and Article 37 of the Standard 

Professional Services Agreement included in the LOC  as Attachment C.  If 
an individual needs to be replaced due to illness, the replacement individual 
must be approved by MDE. 

 
Question 6:  The annual fixed rate for the consultant is for the hours worked as regular business 

hours. Will there be extra compensation on hourly basis after business hours? 
 
Response: Refer to Item 7.2.6 of the LOC. 
 
Question 7:  Does vendor have to provide Standard Professional Services Agreement and 

minority certification, certificate of Liability Insurance and e-verify compliance after 
the award of the contract or before that? 

 
Response: The Standard Professional Services Agreem ent will be negotiated with the 

awarded Vendor after the award is published and bef ore the work can begin.  
The Minority Vendor Self-Certification Form, copy o f the Certificate of 
Liability Insurance, and E-Verify compliance docume ntation all must be 
provided with the Vendor’s LOC response as stated i n Items 7.25, 7.26, and 
7.27 of the LOC. 

 
Question 8:  If consultant is not local to Mississippi State, will he be allow to attend the skype 

or web technology interview instead of in person interview? 
 
Response: MDE will allow Skype or web technology in terviews in lieu of an on-site 

interview. 
 
Question 9:  Will the consultant perform his duties remotely at his home in or outside the 

Mississippi State or he must have to stay in State offices? 
 
Response: Refer to Items 8.11 and 8.13 of the LOC.  Most school districts require on-

site service. While there may be times that a probl em can be resolved 
remotely, the consultant will spend the bulk of his /her time in the districts. 
The consultant can use his/her home as the starting  point to prepare for the 
projects, but ultimately must go to the districts t hat need on-site service. 

 
LOC responses are due Tuesday, December 6, 2016, at 3:00 p.m. (Central Time). 
 
If you have any questions concerning the information above or if we can be of further assistance, 
please contact Chris Grimmer at 601-432-8208 or via email at chris.grimmer@its.ms.gov. 

 

cc:  ITS Project File Number 43026 


